Megnéztünk egy szúnyogirtást élőben, ezt tapasztaltuk

Győrszemerén a katasztrófavédelem által elrendelt központi szúnyogirtás minőségére számtalan lakossági panasz érkezett. A panaszok szerint a szúnyogirtás vagy meg sem történt, vagy nem megfelelően történt meg, komplett településrészeket hagyott ki a válallkozó, stb.

Horváth Gyula polgármester a probléma felderítése érdekében éjjel csatlakozott a szúnyogirtó gépjárműhöz és személyesen nézte meg a folyamatot.

2023. július 17-én 23:18-kor a vállalkozó megérkezett 2 db gépjárművel. Az egyik autó járta le a falusi települsérészt, a másik autó pedig Erdősort, Sárdost, Hegyet, Gesztest, a Szőlődombi utat, Tóthtagot, vasútállomást és Nagyszentpált. Horváth Gyula polgármester a második autóhoz csatlakozott, az elejéről a végéig jelen volt az irtáson. A jármű egy platós terepjáró, aminek a hátulján található a berendezés. Így néz ki:

Használat közben az autó egy úgynevezett ULV technológiával porlasztott formában juttatja az irtószert a levegőbe. A lakosságnak az az észrevétele, hogy „kisebb ködfelhő látható az autó után” igaz, ennek az az oka, hogy korábban egy másik, úgynevezett melegpárás technológiával juttatták az irtószert a levegőbe. A meleg pára folytán a llátható ködképződés nagyobb volt. A katasztrófavédelem és a cég nyilatkozata alapján a két technológia hatásfoka azonos. Az ULC egy modernebb technika. Így néz ki élőben a „köd”:

A gépjármű meghatározott menetrend szerint közlekedik, amit térképen is naplóznak. A térképen piros jellel látható a már lejárt terület. Így néz ki élőben:

A térképen látható, hogy a Nagyszentpáli településrészen merre történt meg az irtás. (A térképen a pirossal jelölt szakaszok)