MAGYAR VÖRÖSKERESZT GYŐRSZEMEREI ALAPSZERVEZETE

Következő győrszemerei véradásig még ennyit kell várni:

nap
óra
perc
másodperc

Főbb adatok, elérhetőségek:

Név: Magyar Vöröskereszt Győrszemerei Lakóterületi Alapszervezete
Cím: 9121 Győrszemere, Fő u. 20.
Tel: +36-20-326-0760 (elnök)
Email: voroskereszt@gyorszemere.hu
Elnök: Sipőcz Anna Szilvia
Titkár: Némethné Régi Eszter
Területi küldött: Tokovicz Györgyné
Ifjúsági területi küldött: Németh Helga
Adószám: 19116873-1-08 (Kérjük adója 1%-át ide ajánlja fel)

Hírek

vöröskereszt

Véradás időpontok 2024

Győrszemerén 2024-ben az alábbi időpontokban lehet vért adni:2024. április 3. (szerda)2024. augusztus 6. (kedd)2024. december 11. (szerda)

Tovább...
vöröskereszt

Farsangi könyvvásárt tartottunk

2023. február 20-án került megrendezésre a Kisfaludy Károly Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Győrszemerei Tagiskolájának alsó tagozatának farsangi jelmezversenye, ahol a Győr-Moson Sopron Megyei

Tovább...

Véredben a segítség! Legyél te is véradó!

Egyetlen véradással az ember – 450 ml – három betegen segíthet: a levett vérből plazmakészítmény, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheti meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitisz-C, a Szifilisz kimutatására is.

Egy véradás általában az előkészületekkel és a regenerálódással együtt egy órát vesz igénybe – ennyi idő alatt menthetjük meg akár három ember életét is. Fontos, hogy kipihenten és hidratáltan érkezzünk a véradásra.

Véradás után kiemelten fontos, hogy ne végezzünk megerőltető fizikai munkát, pihenjünk és figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra!

Véradó lehet mindenki, aki:

 • egészségesnek érzi magát
 • rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal
 • elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves
 • testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot
 • a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek
 • véradást megelőző orvosi vizsgálaton a vizsgálóorvos úgy dönt, hogy adhat vért a jelentkező

Véradáshoz szükséges dokumentumok:

 • lakcímkártya
 • személyi igazolvány vagy más hatósági fényképes igazolvány (jogosítvány, útlevél)
 • TAJ-szám (első regisztrációkor eredeti TAJ kártya szükséges, később elég a TAJ számot tartalmazó irat, lelet, illetve a véradó általi bemondás is)
 • Érkezés után a regisztrációnál felveszik az adatokat. A jelenlegi előírások alapján a maszk használata kötelező a véradásokon, így kérjük, hogy ezt mindenki hozza magával. Ha a munkahelyen elfogadnak igazolást véradásodról, itt lehet jelezni, hogy erre igényt valaki.
 • Ezután következik az orvosi vizsgálathoz szükséges kérdőív kitöltése.
 • Megmérik a hemoglobin-szintedet minden alkalommal és ellenőrzik a vércsoportot – első jelentkezéskor –, majd orvosi vizsgálat következik.
 • Ezt követően pedig nincs más teendő, mint kényelmesen elhelyezkedni a vérvételi ágyon, ahol 7-12 perc alatt leveszik az életmentéshez szükséges vért. A mérleg, amin a vérvételi zsákot elhelyezik, mozgatja és méri a mennyiséget.
 • A folyamat végén pedig 5 perc pihenés még kötelező.

További tudnivalók

A Magyar Vöröskereszt 1881-ben jött létre, a világ egyik első és legnagyobb humanitárius szervezetének tagjaként több mint 140 éve segíti hazánkban a nehéz helyzetben lévőket.

Segítő kezet nyújtanak katasztrófák során, elszakadt családok egymásra találásában, részt vesznek a koronavírus járvány elleni harcban, az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztésében, véradókat toboroznak, kiterjedt szociális intézményhálózatot tartanak fent és ifjúsági programokat szerveznek.

A Magyar Vöröskereszt szervezete 19 megyei és a fővárosi szervezetből, területi kirendeltségekből és az irányító feladatokat ellátó országos igazgatóságból épül fel. A megyei/fővárosi szervezetek munkáját segítik az alapszervezetek, melyek önkéntesen szerveződnek és céljuk az, hogy a képviselt közösség életét, annak céljait az alapelveink mindenkori figyelembevételével támogassák. Adójának 1%-ával támogathatja a szervezetet: 19002093-2-41

Legismertebb tevékenységük a véradások szervezése. Véradószervező tevékenységüket az Országos Vérellátó Szolgálattal (https://www.ovsz.hu/) együttműködésben végzik. Naponta mintegy 1800 véradót kell toborozniuk, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

Jelenleg több, mint 60 taggal működik a Magyar Vöröskereszt Győrszemerei Alapszervezete. Hosszútávú és jelentős múltra tekint vissza, melyről rövidesen részletes hírt adunk.

A helyi szervezet legfontosabb tevékenysége minden évben a véradások szervezése, kiemelt figyelmet fordítva új véradók bevonására, illetve a helyi ifjúság megszólítása, a jövő korosztályából a következő nemzedék kinevelésére. Fontos, hogy az önkéntesek munkájukkal példát mutatva a szervezet működésének fontosságára hívják fel a figyelmet. Minden önkéntes munkája kincs, pótolhatatlan segítség a véradásoknál, a rászorulók megsegítésénél, az adományok eljuttatásánál.

Külön figyelmet szentelünk a Magyar Vöröskereszttel közösen szervezett programok, rendezvények lebonyolítására, a véradás népszerűsítésére, együttműködünk a helyi szervezetekkel, intézményekkel.

Galéria

Véradás

2023.04.05