Gyakran ismételt kérdések

GYIK

A lent található válaszok NEM teljeskörűek, azok csupán a leggyakoribb kérdésekre adott válaszok kivonatát tartalmazzák. Hivatalos válaszadásra kizárólag írásban van lehetőség a hivatalos elérhetőségeink egyikén.

Egyszerűsített bejelentés hatálya alá tartozó építési tevékenységnél Önnek az építésfelügyeleti hatóság felé bejelentési kötelezettsége van.
Az önkormányzattal előzetesen településképi konzultációt kell lefolytatnia, melyhez a szükséges kérelmet ide kattintva megtalálja. A konzultáció elmaradása egy millió forintig terjedő bírsággal sújtható.

A településképi konzultáció szabályait önkormányzati rendelet tartalmazza. Példálózó felsorolás:
– Új (lakó)épület építése esetén,
– Meglévő épület felújítása/átalakítása esetén,
– Utcafrontot érintő változtatás esetén (pl. épület homlokzati színezése, kerítés építése, cserepezés felújítása, stb.)
– Melléképület építése, felújítása, átalakítása esetén

Igen, a főbb szabályok:
– Hétfőtől szombatig 9-18 óra között égethető a kerti zöld hulladék,
– Vasárnap, ünnep- és munkaszüneti napokon TILOS,
– TILOS párás, ködös, esős időben, vagy erős szélben az égetés,
– TILOS bárminemű szemét, veszélyes anyag égetése

A részletszabályokat önkormányzati rendelet tartalmazza.

8 napon belül a lakcímnyilvántartásba be kell jelentkeznie. Ezt megteheti a Polgármesteri Hivatalban ügyfélfogadási időben, vagy bármelyik kormányablakban/okmányirodában.

Magánszemélyek kommunális adójára be kell jelentkeznie minden magánszemélynek. Ezt megteheti az önkormányati portálon, vagy személyesen a Polgármesteri Hivatalban.

A belterületbevonási eljárást az önkormányzatnál kell kezdeményezni egy kérelem formájában. Ezt követően a Képviselő-testület bírálja el a kérelmet, és pozitív bírálat esetén az önkormányzat indítja el az illetékes földhivatalnál az eljárást. A keletkezett költségek és illetékek megfizetése minden esetben a kérelmezőt terhelik. A folyamat átfutási ideje: ~3 hónap