Mik a kutyatartás legfőbb szabályai?

Az elmúlt időszakban több ebtartással kapcsolatban felmerülő panaszbejelentés érkezett hatóságomhoz, illetve a tavasz beköszöntével sajnos egyre több a nem tervezett szaporulat kiskedvenceink körében is. Jobb esetben a kölyköket azok tulajdonosai elajándékozzák, így rendkívül sok kisállat cserél gazdát a tavasz és a nyár folyamán. Kevesen tudnak ellenállni egy tündéri kölyökkutyának, annak befogadása előtt azonban érdemes néhány kérdéssel tisztában lenni. Ebben szeretnék most segítséget nyújtani, hogy a legfőbb szabályokat és tudnivalókat összegyűjtöm:

1.      Kistestű kutyát (20 kg-ig) legalább 10, közepes testűt (20-40 kg-ig) legalább 15, nagytestűt (40 kg felett) legalább 20 négyzetméteres területen kell tartani. Ettől kisebb élettéren az állat NEM tartható. Tartósan csoportosan tartott ebek esetén számukra egyedenként legalább 6 négyzetméter akadálytalanul használható területet kell biztosítani

2.      Tilos a kutyát állandó jelleggel kikötve tartani. A hat hónaposnál fiatalabb ebet nem szabad tartósan kikötni. Kistestű kutyát legalább 4, közepes testűt 6, nagytestűt 8 méteres eszközzel szabad tartósan kikötni. Amennyiben az eb futólánccal (vagy ahhoz hasonló elven működő szerkezettel) van kikötve, a feszített és futó részek hosszának összege nem lehet kevesebb 8 méternél, valamint a futó rész nem lehet rövidebb 3 méternél. Az ebek kikötéséhez, illetve vezetéséhez használt eszközöknek az állatra történő rögzítésére kizárólag nyakörv vagy hám használható oly módon, hogy az az állat egészségét ne veszélyeztesse.

3.      Az eb kölyköket 8 hetes korukig anyjukkal kell tartani.

4.      Az eb tartója köteles az állata állategészségügyi felügyeletét ellátó szolgáltató állatorvosnak ÉS a helyi önkormányzatnak bejelenteni, ha az állata a három hónapos kort elérte, elhullott vagy elkóborolt, vagy új tulajdonoshoz került.

5.      Az ebtartó köteles minden három hónaposnál idősebb ebet veszettség ellen beoltatni az alábbiak szerint: a három hónapos kort elérteket 30 napon belül, az első oltást követően 6 hónapon belül, ezt követően évenként. Az oltási könyvet meg kell őrizni, illetve tulajdonátruházás esetén az új tulajdonosnak át kell adni. Az oltási könyv megrongálódása, elvesztése esetén az oltást végző állatorvostól 8 napon belül az oltási könyv pótlását kell kérni. A veszettség ellen történő immunizálás során az ebet széles spektrumú féreghajtó szerrel is kezelni kell.

6.      Négy hónaposnál idősebb eb csak mikrochippel megjelölve tartható. Ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító mikrochippel történő megjelölése után lehet. A mikrochippel megjelölt eb tartójának megváltozása esetén az új tartó az adatváltozást 8 napon belül köteles a szolgáltató állatorvossal az országos elektronikus ebadatbázisban regisztráltatni.

7.      Kutya küllemének megváltoztatása érdekében kizárólag farok kurtítás végezhető, az eb 7 napos koráig. A fülkurtítás nem engedélyezett. Az olyan sebészeti beavatkozások végrehajthatók, amelyek az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történnek.

8.      Ebet nem szabad felügyelet nélkül közterületre bocsátani vagy kóborolni hagyni.

Az ebtartás kapcsán elsődlegesen szükséges azt mérlegelnünk, hogy pontosan milyen lakókörnyezetben élünk és miként tudjuk abba beleilleszteni az érkező kiskedvencünket. Amennyiben nem tudjuk megteremteni az előírás szerinti tartási körülményeket, vagy a felelőtlen állattartás következtében az eb tartója folyamatosan jogsértést követ el, akkor a jegyző, mint elsőfokú állatvédelmi hatóság köteles eljárást indítani. Ilyen eljárás keretein belül többek között felszólítás, vagy bírság szabható ki, eltiltható az adott személy 2-8 éves időtartamra az állattartástól, elrendelhető az eb hatósági elkobzása és megfelelő helyre szállítása.Az állatvédelmi bírság alapösszege 75.000 Ft, amit Kormányrendeletben rögzített szorzószámokkal kell felszorozni. A bírság összege szinte minden esetben több százezer forint.

Kérek minden állattartót, hogy tartsák be az előírásokat. Ha szabálytalanságokat tapasztalnak, akkor azt az önkormányzat hivatalos elérhetőségein bejelenthetik. Minden bejelentés kivizsgálásra kerül és indokolt esetben a hatósági lépéseket megteszem.

Állattartásra vonatkozó főbb jogszabályok:

dr. Szalay Péter jegyző