Aktív Iskola lettünk!

Kisfaludy Károly Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Győrszemerei Tagiskolája

 

Iskolánk az idei tanévtől csatlakozott a Magyar Diáksport Szövetség „Aktív Iskola” elnevezésű mozgásösztönző programjához. A csatlakozással a legfontosabb célunk, hogy olyan környezetet alakítsunk ki a gyerekek számára, amely támogatja a mentális és fizikai fejlődésükhöz és jóllétükhöz szükséges rendszeres mozgást.

A komplex program hátterében azok a kutatási eredmények állnak, melyek szerint a mozgást támogató iskolai környezetben a diákok bizonyíthatóan szívesebben járnak iskolába, könnyebben tanulnak és jobb jegyeket is szereznek, jobb közösséget alkotnak, kezdeményezőbbé válnak az iskolai programokban, továbbá javul magatartásuk, társas kapcsolataik és az iskolai légkör egyaránt.

Az Aktív Iskola program keretében ezért számos területen igyekszünk mozgást ösztönző programokat, tevékenységeket megvalósítani, például:

  • hangsúlyt fektetünk a minőségi testnevelésre: a testnevelést tanító pedagógusaink fejlesztésére és a fittségoktatásra;
  • bővítjük a tanórán kívüli diáksportfoglalkozások és -események körét, vagyis a minőségi diáksport lehetőségeket;
  • egészséges életmódot támogató környezetet teremtünk: olyan iskolai környezet kialakítására törekszünk, amely egészséges életmódra ösztönzi a tanulóinkat;
  • ösztönözzük a tanulói bevonódást az iskolai sportaktivitások szervezésébe, lebonyolításába;
  • folyamatos tapasztalatmegosztó, tájékoztató és fejlesztést célzó kommunikációt folytatunk iskolán belül, a szülői közösséggel, más Aktív Iskolákkal, lehetséges partnerekkel a településen, tehát hangsúlyt fektetünk a partnerségre és a kommunikációra.

Az Aktív Iskola program egy teszt tanévet követően idén országszerte 300 általános és középiskolában indult el. Intézményünk a csatlakozással egyrészt egy számos lehetőséggel járó rendszer részévé vált, másrészt pedig egy jól működő közösség tagjává is. A program működése ugyanis egy jól felépített motivációs rendszeren alapul, amely a résztvevő, és a különböző mozgásösztönző programokat megvalósító iskolákat nemcsak szakmai támogatással ösztönzi, hanem sportszerekkel, programlehetőségekkel, további szolgáltatásokkal is. Az Aktív Iskola közösség részeként pedig szeretnénk az egymást segítő és támogató intézményi kapcsolatok előnyeit is kihasználni.

A tanév során megvalósított programjainkért pontokat és minősítéseket gyűjthetünk, amelyekkel a minősítési rendszerben (klubszint, bronz, ezüst és arany szint) az évek során szeretnénk minél magasabb minősítésű Aktív Iskolává válni, és minél több, a gyerekek mozgását ösztönző sporteszközt és élményt biztosítani számukra.

Hiszünk benne, hogy Aktív Iskolaként tanulóink számára segíteni fogjuk az egészségtudatos, mozgásban gazdag életvezetés kialakítását, és ebben a kollégáinkon kívül mind a szülői közösségünk, mind a település kapcsolódó intézményei is támogatnak majd bennünket.

 

További információ az Aktív Iskola programról, illetve központi interjúigény:

www.aktiviskola.hu

Szilágyi Andrea

kommunikációs vezető

Magyar Diáksport Szövetség

szilagyi.andrea@mdsz.hu

+36 70 394 9596