Válassz menüpontot!

Faludy György Közösségi Házban jelenleg futó programok, események

  1. Győrszemere Képekben 2021

Ebben az évben, februárban egy videósorozatot indítottunk, Győrszemere Képekben 2021 címmel. Győrszemere színes és kincsekben gazdag világát, látnivalóit, nevezetességeit, utcáit, épületeit örökítik meg a fotók, hogy mindezt átörökíthessük a jövő nemzedéke számára. Így gyermekeink, unokáink majd örömmel visszaemlékezhetnek milyen volt régen és mennyit fejlődött, változott a település.

A videók a Faludy György Közösségi Ház facebook oldalán is megtekinthetők. A sorozat eddigi három megjelent részei közül az első a falut és Erdősort mutatja be, a második Nagyszentpált, a harmadik Szőlőhegyet, mivel a mi településünk közel 3300 lakosát ez a négy közigazgatásilag összetartozó, de földrajzilag elszigetelt településrész öleli fel.

A videósorozat sikerét mutatja, hogy az első videót több mint hétezren tekintették meg.

A sorozat további tervezett részeinek témája között szerepel még, hogy megmutassuk a falu évszakonkénti arculatát, illetve szeretnénk egy archív felvételekkel színesített részt, összehasonlítva a múlt képeit a jelennel. Fontos számunkra, hogy az itt lakók szemével is bemutathassuk a mi kis településünket, ezért a most készülő negyedik részt a falu lakóival közösen készítjük el. A tavasz, az ébredő természet tükrében várjuk a kedvenc fotókat, amikből összeválogatva elkészülhet majd a következő rész.

A képeket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várjuk  április 30-ig!

 

  1. Tökszépségverseny

A Nemzeti Művelődési Intézet Jógyakorlaton szakmai fórumán hallottunk erről a kezdeményezésről, amit Tótvázsony is átvett. Mi is meghirdettük, mert a nálunk régóta hagyománnyá vált Márton-napkor faragunk töklámpást és kiváló programkiegészítésként szolgált egy tökszépségverseny kihirdetése.

Azt kérjük a település lakóitól, hogy a családok fotókkal örökítsék meg a kis tökök nevelgetését, gondozását (a képekkel lehet nevezni a versenyre). és Márton-napon, 2021. november 13-án hirdetjük ki a verseny eredményét.

tök

 

  1. Versíró verseny a 2021

Ebben az évben a Költészet napja alkalmából a Faludy György közösségi ház versíró versenyt hirdetett. A beküldött alkotások bátran képviselhettek bármilyen műfajt és stílust, és a korhatárt sem szerettük volna megkötni, hogy bárki szabadon engedhesse fantáziáját és kibontakoztathassa tehetségét. Az alkotások beküldési határideje április 6-a volt.

A beküldött műveket elbíráltuk és öt díjazott alkotás született:

Horváth Patrik – Győrszemere

Sipőcz Flóra Lina – Győrszemere

Janusik Luca – Rábapatona

Horváth Sándor – Győr

Bezselics Márta – Győrszemere

A díjakat 2021. április 14-én kerültek átadásra. A költészet napján, április 11-én készült egy kis videó, amiben felolvastunk a költemények közül és mindezt megosztottuk a közösségi ház facebook oldalán, ezzel is tisztelegve és örök emléket állítva költőink élete, munkássága előtt.


Egyik díjazott verset Horváth Sándor Győrszemeréről írta, egy-egy versszak a négy településrész egyikét mutatja be:

’Szemere

Van egy hely, ’Szemere!

Négy részből áll, tudod-e?

Az első rész Nagyszentpál, ahol a Tündértó és a magtár áll!

Közöttük lakóházak várakoznak, melyek embereknek otthont adnak.

Szellő, Tölgyfa, Sajtos utca, sok embernek szép otthona.

 

A második rész a Szőlőhegy, magasan van ki odamegy!

Dombok, lankák, rétek, ha nem járod be, nagy vétek!

Szép szőlők, gyönyörű pincék, benne van a sok veríték.

Tóth tag, Kutyor, Gesztes, aki mindezt látja, az nyertes.

 

A harmadik rész a Falu, az őskor óta lakott?

Nincs rá élő tanú!

Lakott itt katolikus, evangélikus, református, zsidó,

mely jól mutatja a település szellemisége nyitott, befogadó!

Három temploma azért él még, mert a hit itt közös érték.

Ezért kérlek Szent Vendel, hogy a nyájadat soha ne engedd el!

 

A negyedik rész az Erdősor, mely egy utca volt mindenkor.

A természet lágyan öleli, benne az ember örömét leli.

A házak eltakarják a zöldet, de megőrzik az embert és a földet.

Ezért talán az sem bántó, ha mellette megy sok autó!  

 

  1. Ragadj tűt!

 A közelgő Föld napja alkalmából arra gondoltunk, alkossunk kicsit együtt úgy, hogy közben teszünk környezetünk védelméért.

A program elnevezése Ragadj tűt! is ösztönzésre szolgál arra, hogy a bevásárlótáskád, amit bármikor magaddal vihetsz és újra használhatod TE MAGAD varrd meg, ezzel is csökkentve a környezetterhelést. Az elkészült darabot a Föld napján, április 22-én a Faludy György közösségi ház oldalán közreadott bejegyzés alatt bárki megoszthatja! Kíváncsian várjuk! Nagy élmény lesz, hogy a saját bevásárlótáskád használhatod!

Szlogenünk: Köszönöm, nem kérek zacskót!

Célunk: a környezetvédelem, a műanyagból készült zacskók mellőzése!

Cseppek vagyunk a tengerbe, de minden csepp és minden apró kezdeményezés számít!

Táskádról készült fotót e-mailben is elküldheted az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!

föld napja

Kapcsolódó oldalak