Válassz menüpontot!

Tanodás diákjaink megemlékező műsora

Tanodás diákjaink megemlékező műsora

A Roma Holokauszt 75. évfordulója alkalmából augusztus 2-án a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület „Ne felejts!” Roma Holokauszt Történeti Konferenciát és megemlékezést tartott Koroncón. A konferencián és megemlékezésen részt vettek a partnerönkormányzatok vezetői, a roma nemzetiségi önkormányzatok vezetői, partnerintézmények, és a térség roma lakosságának képviselői.

A tanácskozáson előadások hangzottak el a többi között az egyiptomiaktól Czinka Pannáig, avagy cigányok a képzőművészetben témakörben, valamint Rigó Jancsi és Clara Ward, avagy a 19. század végének celebbotránya, illetve Pharrajimos, vagy Roma Holocaust - A cigánykérdés a II. világháború alatt Magyarországon címmel.

A konferencia előadói hangsúlyozták, fontosak az ilyen rendezvények az egymás, és a közös történelem megismerése, az előítéletesség lebontása szempontjából. Kiemelték, romáknak és nem romáknak közösen mindent meg kell tenniük azért, hogy a 75 évvel ezelőtti tragédia soha ne ismétlődhessen meg.

 A szakmai program zárása után a Győrszemerei Tanoda diákjai - név szerint: Burdi Bianka, Burdi Fanni, és Burdi Virginia - emlékező műsorban szemelvényeket olvastak fel a Roma Holokauszt történetéből. A kulturális műsort a Romengo Együttes megrendítő balladái és koszorúzás zárta.

Konferencia 1

 

Konferencia 2

 

Konferencia 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó oldalak