Válassz menüpontot!

Fenntarthatósági Témahét az iskolában

„Kutyát kérek, kiskutyát!” – A népszerű háziállatok témája aratta a legnagyobb sikert a Tavaszi Projekt Héten a győrszemerei iskolában

Fenntarthatósági témahét. Idén már külön elnevezést is kapott, és központilag, országosan irányították az általános és középiskolák számára szervezett környezet-és természetvédelmi projekthetet. Míg tavaly a környezetvédelem, a tudatos vásárlás és a szelektív hulladékgyűjtés témákban zajlott a munka, az idei projektnapokon a Cseppben a tenger, Élőhelyünk a Föld, Tudatos táplálkozás, valamint a Mondd, szereted az állatokat? - témakörökben dolgoztak a tanulók az iskolában. A tudásátadásnak e hatékony formája, a problémamegoldásra helyezi a hangsúlyt, az együttműködési készségek fejlesztésével, cselekedtetve tanítja a gyerekeket.

Az április végi hivatalos világnapok közül most a Föld napja adta a hét nyitó programjának apropóját.

Ebben a témakörben elsőként tartott előadást Székely Rita, a Pannontáj–Sokoró Közhasznú Egyesület elnöke, aki már ismerős volt a gyerekeknek, hiszen sok környezetvédelmi projektben dolgoztak együtt. Szemléletes előadásában a klímaváltozás mellett kitért a szelektív hulladékgyűjtés előnyeire, felhívta a gyerekek figyelmét az erdők, vizek védelmére, sok helyi példával érzékletessé téve mondandóját. A második napon Dr. Zseni Anikó, a Széchenyi Egyetem Környezetmérnöki tanszékének oktatója bepillantást engedve a tanulóknak a tudományosabb háttér gyakorlati oldalára, szinte minden fogalmat gyereknyelvre fordítva tartott élvezetes, interaktív előadást. Lipcseiné Takács Nóra, a Falusi Porta Tanoda vezetője, a háziállatokról és a gondozásukról beszélgetett a tanulókkal, míg Bujdosó Mónika, iskolai védőnő, az egészséges és tudatos táplálkozásról kérte ki a gyerekek véleményét is.

Az előadások után a tanulók osztályszinten dolgozták fel a hallott ismereteket: Megvizsgálták, mint tudnának tenni a „vizes lábnyomuk” csökkentése érdekében, építettek, kísérleteztek, modellezték a különböző halmazállapotokat. Salátát készítettek, egészségtudatos heti étrendet állítottak össze, és osztályukban felmérték-kiértékelték a háziállatok gondozásával kapcsolatos szokásokat is.

A Fenntarthatósági Témahét projektzáróján dalokkal, közös énektanulással nyitották meg az öt nap alatt készült plakátok, installációk, kézműves munkák tárlatát.

                                                                                              Ress Anita

Naptár

Június 2018
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Kisalföld hírei


Kapcsolódó oldalak

 

http://uj.gyorszemere.hu/friss-hirek/gyorszemere-hirei/190-gyorszemere-kozsegi-onkormanyzat-asp-kozponthoz-valo-csatlakozasa.html