Itt vagyunk: Főoldal Bemutatkozás Látnivalók
Bekezdések

Nevezetességek, épületek, intézmények

Szeretnénk bemutatni községünk összes jelentős intézményét, beleértve történeti emlékeinket, templomainkat is.

Millenniumi kereszt Polgármesteri HivatalVilágháborús emlékműKopjafa a Holocaust áldozatainak emlékéreSportcsarnok

Polgármesteri Hivatal

1929-ben épült, majd 2002-2003-ban eredeti szépségében helyreállított polgármesteri hivatal fogadja a településre látogatókat és a helyi lakosságot ügyeik intézésekor a Fő u. 20. szám alatt található.

Közösségi Színtér

2003-ban alakította ki az önkormányzat. Magába foglalja a civil szervezetek elhelyezését, a Kisebbségi Önkormányzat irodáit, az e-Magyarország Pontot, egy valódi közösségi házat takar az elnevezés.

Posta

Győrszemere 3000 feletti lakosának ellátására hivatott, hétfőtől péntekig nyitvatartó intézmény a település központi részén a Posta u.1.sz. alatt.

Egészségügyi komplexum

Magába foglalja a gyógyszertár, a gyermekjóléti szolgálat, védőnői szolgálat és az idősek klubjának intézményét. Az idősek klubjában 25 idős személy nappali ellátásáról, házi gondozásáról és 80 fő étkeztetéséről is gondoskodnak.

Téti Takarékszövetkezet győrszemerei kirendeltsége

1922-ben létrejött Győrszemerei Hitelszövetkezet mintájára betétgyűjtéssel és hitelezéssel foglalkozó kirendeltség.

Napközi otthonos óvoda

1949-tol működik az egykori Móhr kastélyban a három csoportos óvoda, melyet eredeti szépségében 2003-ben állított helyre az önkormányzat. Az intézmény tornaszobával, logopédiai szobával is rendelkezik.

Általános iskola

Az általános iskola alsó tagozatos épülete 7 tanteremmel rendelkező épület. Az 1985- ben épült iskola a település központi részén található az oktatási-nevelési centrum részeként.

Általános iskola felső tagozata szaktantermekkel ellátott épületegyüttes az oktatási- nevelési centrumban. Kézilabda és labdarúgópálya, szabadtéri sportlétesítmények és hatalmas parkosított udvar tartozik az intézményhez.

Könyvtár

Közel 8000 könyvet foglal magába az intézmény. A szabadpolcos rendszerű könyvtár az iskola tanulóin kívül a település lakóit is ellátja olvasnivalóval. A könyvtár 1990-ben épült.

Sportcsarnok

Az 1993-ban épült sportcsarnok délelőtt az általános iskola, délután a környező települések sportolni vágyó lakosságának igényeit szolgálja. A nagyteremben található színpad, öltözők, fürdők, galéria, ami kulturális akár színházi előadások megtartását is lehetővé teszi.

Szabadidőpark

Márkus Péter és családja tulajdonában áll az egykori vadászkastély parkjában kialakított szabadidőpark. Istállóiban értékes lovak várják a lovas sport szerelmeseit, a tiszta, hegyi levegőre, csendre vágyó érdeklődőket, a falusi turizmust kedvelőket. A Márkus Péter féle lovarda Józsefházán van.

Sport

A Győrszemere Községi Sportkör labdarúgó, íjász és kutyakiképző szakosztállyal működik.

Vasút

Az 1870-ben épült vasútvonal és vasútállomás megváltoztatta a település életét. A több vágányból álló pályaudvar, emelt szintű peron már az utóbbi évek beruházása.

II.Világháborús emlékmű a település központjában

Raab Erzsébet Kanadában élő volt győrszemerei lakos támogatásával létrehozott emlékparkban található. Itt látható az 1896-ban állított Millenniumi, majd 1986-ban avatott Millecentenáriumi emlékmű is.

Holocaust emlékmű

A vészkorszak áldozatainak emlékművét 1994-ben, a holocaust áldozatainak emléktábláját 2004-ben állították.

Millenniumi kettős kereszt

A település központjában, a hegyben és Nagyszentpálon is található. A nagyszentpáli a településrész 770. éves fennállásának emlékére lett állítva.

Nagyszentpáli templom

A Szent Pál tiszteletére felszentelt kápolna, az 1863-ban épült templom a dinamikusan fejlődő településrész központi részén, az egykori "kastély" szomszédságában található.

Harangláb

Győrszemere hegyi részén található harangláb a település lakóinak adományából készült 2000-ben. A Felpéci úti temetőnél található harangláb harangját Gombos Lajos őrbottyáni öntőmester készítette.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek